Uncategorized

„Gumicuki” projekt

2020. január 16-án egy izgalmas nyomozást is magába foglaló, tematikus laborfoglalkozás résztvevői, majd egy különleges interaktív kiállítás és tudományos játszóház részesei voltak iskolánk 8. c osztályos tanulói és osztályfőnökük, továbbá két másik pedagógusa. 

A külső helyszínen megtartott kémiaórán a Magyar Tudományos Akadémia Agroverzum Tudományos Élményközpontjába látogattak, mely a Martonvásári Kastélyparkban található. A játékos és szórakoztató foglalkozást Lenkefi István múzeumpedagógus irányította, mely nagyon jó hangulatban zajlott. A tematikus foglalkozáson a tanulók csoportokban végeztek kísérleteket, hogy a DNS molekula növényi sejtekből való kivonásával sikerüljön megtalálni a „ribizligyilkos”-t. A tanulók megismerkedtek az egyik leggyakoribb növényi színanyaggal, az antociánnal, annak kémhatástól függő színével, melynek segítségével a csoportok egymás titkos üzenetét hívták elő, majd fluoreszcens anyagokat vontak ki növényi sejtekből, melyek látványosan világítottak az UV fényben. 

A BioLab foglalkozás után az interaktív kiállítást tekintette meg a csapat. Nagy érdeklődéssel szemlélték a különféle videókat, modelleket, tárlókat, de a legnagyobb sikere talán a méhek repülését szimuláló játéknak volt. Természetesen a projekt nevét adó gumicukor kóstoló sem maradt el!

A Hagyományőrző- és Hagyományteremtő Alapítvány jóvoltából valósult meg ez a különleges program, melyért ezúton is óriási köszönet! Külön köszönet Czöndör Mihályné valamint Bartókné Piller Magdolna kuratóriumi tagoknak és Czöndör Mihály úrnak. 

Az élményekkel teli motivációs programot és remélhetőleg mások kíváncsiságát is felkeltő látogatás összefoglalóját lejegyezte: 

Á. Farkas Beáta/kémiatanár