Aktuális

Tankerületi népdaléneklési verseny – 20. jubileumi évforduló

Egy létszámában kis nép számára csak akkor van megmaradás, ha minden egyes tagjában benne él a teljes magyar kultúra öröksége. Soha ne felejtsük el, hogy minden kultúrának az alapja és eszenciája a népzene.

A mai kor emberének vissza kell találnia az ősi, tiszta forráshoz, hogy onnan merítve elindulhasson önmaga és társai életének jobbá tételéhez. Mindehhez a zene nemcsak segédeszköz, hanem maga az út és a cél egyben.

A zenetanításban nem pusztán szakmai ismeretet akarunk átadni, hanem tényleges kultúrát, értékrendet. De kultúrát csak értékes zenei anyagon keresztül közvetíthetünk. A zenetanítás célja a gyermeket bevezetni a zenekultúrába a népdal által. E cél érdekében immár 20. éve, 2003 óta szervezzük Pusztaszabolcson népdaléneklési versenyünket, annak reményében, hogy a népdal méltó helyre kerüljön mindannyiunk számára. Idén 46 gyermek jelentkezését fogadtuk szólóének kategóriában, akik a környező településekről érkeztek.

Nagyon színvonalas, jó hangulatú versenyben volt részünk. A gyermekek többsége gyönyörű népviseletben érkezett, ezzel is képviselve a népzenei értékrendet. Díszvendégként köszönthettük Pappné Bánóczi Ilonát, iskolánk egykori igazgató asszonyát, aki mindig szívügyének tekintette versenyünket. Hálásan köszönjük Baltási Nándor esperes- plébános Úrnak, aki 20 éven keresztül rendelkezésünkre bocsájtotta a Boldogasszony Közösségi Házat. Versenyünket kezdetektől fogva támogatta és segítette a Kulturális és Értékmentő Egyesület nevében Csányiné Pergel Andrea Kuratóriumi elnök asszony, akivel közösen az iskolai falakat kinőve kistérségi, majd tankerületi szintre emeltük a versenyt. Minden évben az egyesület biztosította a díjakat, amelyek ugyanúgy ezt a szellemiséget képviselték: a népi kultúra egy-egy szeletét bemutatva hagyományos kézműves terméket kaptak a díjazott gyermekek. Cserépedény, népi ihletésű kerámia, hímzés, kékfestő textilből készült ajándékok alkották évente váltakozva a díjakat. Idén is meglepetésekkel készült a Kulturális és Értékmentő Egyesület. A Boldogasszony Közösségi Házban a versenyhez tematikában illő dekorációként a falakon C. Várnai György fotográfus: Velünk élő folklór témájú fotóit láthatta a közönség. A meglepetésműsorra a Bokros Triót kérték fel, addig, amíg a zsűri tanácskozott. Az együttest Szerényi Béla, Martin György- és Erdélyi Zsuzsanna-díjas előadóművész, hangszerkészítő mester, a Magyar Művészeti Akadémia akadémikusa vezette, aki ékes szólással és vidámsággal mutatta be a tekerő történetét és hangzását. A fergeteges műsort követően a díjazottak Harsányi Etelka népi iparművész szalmafonásait és rátétes tojásait kapták ajándékba. Senki nem ment haza üres kézzel, az egyesület tagjai minden résztvevő diák számára készítettek mívesen díszített mézeskalácsot is. A vendéglátásról a Szülői Szervezet gondoskodott. A születésnapi, évfordulós tortánkat szeretettel ajánlotta fel a gyerekek nagy örömére Lankó Ferenc és Házlinger Krisztina. A szakmai értékelés feladatára az egyesület Fazekasné Domak Anikót és Szuszán Jánosnét kérte fel.

Köszönetünket és hálánkat szeretnénk kifejezni a következő támogatóinknak: Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., C. Várnai György fotós, Baltási Nándor esperes-plébános,Pusztaszabolcsi Kulturális és Értékmentő Egyesület elnökasszonya: Csányiné Pergel Andrea, Egyesületi tagok: Kovács Dénesné, Lencsés Anna, Csavajda Renáta, Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola Nevelőtestülete, Albert Béla, Kovács Lajos, Szülői Szervezet, Friss Pékség, Baloni- Hambalgó Anna, Tomasek Eszter, Lankó Ferenc és Hazlinger Krisztina.

Boros Ildikó
Ének-zenetanár, szervező

Eredmények

I. korcsoport

1. Tóth Heléna (Pusztaszabolcs)

2. Czöndör Hedvig (Pusztaszabolcs)

3. Nyíri Glória (Pusztaszabolcs)

különdíj: László Hanna Sára (Pusztaszabolcs), Magyar Vince László (Sárbogárd)

II. korcsoport

1. Diósi Zselyke Mária (Tordas)

2. Szalai Botond (Rácalmás)

3. Fejes Kamilla Katica (Pusztaszabolcs)

különdíj: Miklósi Kovács Boglárka (Baracska), Balogh Levente (Alap)

III. korcsoport

1. Kurilla Júlia Mária (Tordas)

1. Buzási Zalán Péter (Dunaújváros)

3. Koltai Kimberli (Pusztaszabolcs)

különdíj: Diósi Villő Kinga (Tordas)

IV. korcsoport

kiemelt különdíj: Piróth Petra (Pusztaszabolcs)

1. Szerecsen Dóra (Pusztaszabolcs)

1. Patai Hunor (Pusztaszabolcs)