Aktuális

Tankerületi „Lélekvirág” Népdaléneklési verseny  –  21.  évforduló

„A magyar népdal az egész magyar lélek tükre…,”(Kodály Zoltán)

Egy létszámában kis nép számára csak akkor van megmaradás, ha minden egyes tagjában benne él a teljes magyar kultúra öröksége. Soha ne felejtsük el, hogy minden kultúrának az alapja és eszenciája a népzene.

A mai kor emberének vissza kell találnia az ősi, tiszta forráshoz, hogy onnan merítve elindulhasson önmaga és társai életének jobbá tételéhez. Mindehhez a zene nemcsak segédeszköz, hanem maga az út és a cél egyben.

A zenetanításban nem pusztán szakmai ismeretet akarunk átadni, hanem tényleges kultúrát, értékrendet. De kultúrát csak értékes zenei anyagon keresztül közvetíthetünk. A zenetanítás célja a gyermeket bevezetni a zenekultúrába a népdal által. E cél érdekében immár 21. éve, 2003 óta szervezzük Pusztaszabolcson a népdaléneklési versenyünket, annak reményében, hogy a népdal méltó helyre kerüljön mindannyiunk számára.

A 21. “Lélekvirág” Tankerületi Népdaléneklési versenyünket Tüke László Úr, a Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese nyitotta meg. Hálás szívvel üdvözölt mindenkit, aki aznap összegyűlt, hogy együtt ünnepeljük a magyar népzene gazdag hagyományát és annak varázslatos dallamait. Örömmel töltött el minket, hogy a versenyünkre idén kimagasló létszámmal érkeztek, (74 gyermek)13 település képviseletében. A versenyünk mottója: “A magyar népdal az egész magyar lélek tükre  “Miközben énekelünk a lelkünk kis hangját szólaltatjuk meg, örömet szerezve magunknak és a hallgatóságnak. Ajándék, aki énekel és ajándék annak, aki hallgatja. Az adok-kapok kapcsolat egyensúlya.

Nagyon színvonalas, jó hangulatú versenyben volt részünk. A gyermekek többsége gyönyörű népviseletben érkezett, ezzel is képviselve a népzenei értékrendet. Hálásan köszönjük Baltási Nándor esperes- plébános Úrnak, aki 21 éven keresztül rendelkezésünkre bocsájtotta a Boldogasszony Közösségi Házat.

A versenyünket  kezdetektől fogva támogatta és segítette a Kulturális és Értékmentő Egyesület nevében Csányiné Pergel Andrea Kuratóriumi elnök asszony, akivel közösen az iskolai falakat kinőve kistérségi, majd tankerületi szintre emeltük a versenyt. Minden évben az egyesület biztosította a díjakat, amelyek ugyanúgy ezt a szellemiséget képviselték: a népi kultúra egy-egy szeletét bemutatva hagyományos kézműves terméket kaptak a díjazott gyermekek. Cserépedény, népi ihletésű kerámia, hímzés, kékfestő textilből készült ajándékok alkották évente váltakozva a díjakat.

Az idei népdalversenyünkre a Kulturális Értékmentő Egyesület ismét kézműves termékeket ajánlott fel a versenyzők díjazásához. A népművészeti hagyományokat tovább vivő, a legkorábbi időktől kezdve használt anyagokból, agyagból és méhviaszból készült tárgyakat kaptak a gyerekek.
A kézműves termékek alkotói: Apáti Balázs, Vargyas Ildikó és Kovács Viktória keramikusok, valamint Kalocsai Friderika gyertyakészítő.

A verseny szünetében, míg a zsűri tanácskozott, forgó színpadszerűen kézműves foglalkozások zajlottak a gyerekek nagy örömére.

 A spontán táncház népi énekekkel fűszerezve is óriási sikert aratott. Hálásan köszönjük Tausz Tóth Mariann, ének-zene tanár fáradhatatlan munkáját, aki a foglalkozásokat vezette.

A szakmai értékelés feladatát Fazekasné Domak Anikó, népzene tanár és néprajzkutató, a zsűri elnöke, Szuszán Jánosné besnyői  népdalkörvezető és Csányiné Pergel Andrea látta el. Csányiné Pergel Andrea, a Pusztaszabolcsi Kulturális Értékmentő Egyesület Elnökasszonya, akivel mertünk nagyot álmodni és 21 éven át hagyományt teremtettünk versenyünkkel. Nagylelkű támogatása áldás Pusztaszabolcsnak, áldás az iskolánknak. Köszönjük szépen Kovács Lajos művészfotós munkáját, aki megörökítette számunkra a verseny szép pillanatait. A vendéglátásról a Szülői Szervezet gondoskodott, Nép Katalin irányításában.

A versenyünket további nagylelkű támogatók is segítették.

Köszönetünket és hálánkat szeretnénk kifejezni a következő támogatóinknak:

Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt., Baltási Nándor  esperes-plébános, Pusztaszabolcsi Kulturális és Értékmentő Egyesület elnökasszonya: Csányiné Pergel Andrea, Egyesületi tagok: Kovács Dénesné, Lencsés Anna, Dunaújvárosi Tankerületi Központ, Pusztaszabolcsi József Attila Általános Iskola Nevelőtestülete és Szülői Szervezete, Nép Katalin, Zserdin Brigitta, Královits Zita, Tomasek Eszter, Albert Béla, Kovács Lajos, Friss Pékség, Baloni- Hambalgó Anna.

Boros Ildikó
Ének-zenetanár, szervező

Versenyeredmények:

korcsoporthelyezésnévtelepülés
I.1.Petényi KrisztiánTordas
2.Piróth HannaPusztaszabolcs
3.Lakatos JázminVál
különdíjRozgonyi LiaSárszentmiklós
különdíjVajai-Kovács VillőSárszentmiklós
különdíjHorváth FanniAlap
II.1.Simon ZsófiaSárbogárd
2.Kovács Ferenc DominikSárszentmiklós
3.Czöndör HedvigPusztaszabolcs
különdíjDiósi Zsejke MáriaTordas
különdíjKlárik Erik NándorDunaújváros
különdíjJákob TündeSárbogárd
különdíjMolnár PetraPerkáta
különdíjWillinger Odett SaroltaPusztaszabolcs
III.1.Trázer LucaCece
2.Vas EmmaPusztaszabolcs
3.Miklósi-Kovács BoglárkaBaracska
különdíjKoltai KimberliPusztaszabolcs
különdíjSzalai BotondRácalmás
IV.1.Kéri VanesszaSárszentmiklós
2.Patai HunorPusztaszabolcs
3.Sebestyén RebekaPusztaszabolcs
különdíjSzabó BoriSzékesfehérvár

Szeretettel gratulálunk a helyezetteknek és a felkészítő kollégáknak!