Aktuális

Felsős ÖKO-csapatverseny

A 2023-as Józsefes-héten az ÖKO-munkaközösség ismét meghirdette a több mint 10 éve megrendezésre kerülő, immár hagyományos természetvédelmi vetélkedőt.

A csapatverseny 2023. április 17-én volt, melyen minden felső tagozatos osztályból egy-egy háromfős csapat vett részt. A verseny során nem használhatták az előzetes felkészülésük során készített írásos anyagokat.

Az előzetesen megadott témakörök segítették a felkészülést a versenyre, melyek a fenntarthatóság fogalomköréhez kapcsolódtak.

A csapat tagjainak a sikeres szerepléshez, az alábbi témákban kellett kutatómunkát végezniük:  

  • Energiahordozók fajtái
  • A fenntarthatósággal kapcsolatos információk
  • Környezetszennyező anyagok szerepe a globális felmelegedésben
  • Globális felmelegedés okai és következményei
  • Megújuló energiaforrások

Sokféle feladattípussal találkozhattak a csapatok tagjai:

Egy jövőbéli, 2050-es időjárásjelentést néztek meg, majd az ebben elhangzottakról kellett a feltett kérdésekre válaszolni. Totót töltöttek ki, keresztrejtvényt fejtettek meg, az interaktív táblán kivetített fotók láttán leírták a felmelegedés következményeit, villámkérdésekre kellett azonnal válaszolniuk. A legizgalmasabb és legtöbb pontot hozó feladat is hagyományosnak számít, hiszen 1-1 fotóból apró darabok felfedésével kell megmondani, hogy mi látható a képen.

A csapatok teljesítményéről még nem adunk tájékoztatást, mivel az eredményhirdetés majd a „Józsefes 7” záróeseményén, a DÖK-napon lesz, ahol külön értékeljük az 5-6. és 7-8. évfolyam 1-2-3. helyezettjét!

A versenyen elfogyasztott narancslevet, a díjakat, okleveleket a „Józsefes Gyermekekért” Alapítványnak külön köszönjük.

Örültünk az érdeklődő diákoknak, jó volt látni, hogy komolyan vették a versenyt. A részvevő pedagógusoknak is nagyon örültünk, akik jelenlétükkel megtisztelték programunkat. Köszönjük a zsűri munkáját és Albert Béla rendszergazda segítségét!

Pusztaszabolcs, 2023. április 18.                     

ÖKO-munkaközösség